L’actual president de la Junta Central Fallera deixarà de dirigir els debats als Plens i Assemblees de Presidents, a més, convocarà després de l’estiu una assemblea de presidents extraordinària per a tractar la possibilitat de celebrar un nou congrés faller.

La negativa de la Interagrupació de Falles que presideix Jesús Hernández Motes a reunir-se hores abans a l’Ajuntament torna a donar un gir estrepitòs a la polèmica de les enquestes falleres que durà ja un parell de setmanes. El Regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere S. Fuset, ha realitzat una declaració pública deixant ben a les clares que ja que la Interagrupació renunciava al diàleg oferit era el moment de deixar fora de la festa els debats polítics i a soles parlar de Falles.
Pels motius succeïts en els últims dies, Fuset ha decidit comunicar en cinc punts la seua línia d’actuació a la festa fallera amb el desig de “despolititzar les Falles”. Com ha apuntat també, l’Ajuntament “vol diàleg i no confrontació” i així deixa clar que:
Primer, Fuset es compromet a complir l’acord realitzat amb la Interagrupació de Falles d’encetar un procés precongressual faller que es concreta convocant una assemblea extraordinària de presidents després de l’estiu a on els presidents debatran la conveniència o no d’un congrés faller i els motius o no per a tractar la independència de la festa del marc municipal de l’Ajuntament. Es convocaran quantes assemblees monogràfiques siguen necessaries per a que sin intervenció política es pugan debatre tots estos aspectes sobre el congrés i dur al marc de les comissions aquest debat i decidir com es volen organitzar. “El futur de la Junta Central Fallera (JCF) serà el que vulguen els fallers” apuntava Fuset. També va anunciar que entre el període precongressual i el període del congrés, el president de la Junta Central Fallera delegarà tal i com diu el Reglament Faller en el Vicepresident 1er del màxim òrgan faller en la conducció dels òrgans de decisió de la festa (Ple i Assemblea de Presidents) garantint que amb les decisions que es prenguen en ells no estaran afectats per la presència d’una figura política.
Segon, d’esta manera, els debats a la festa seran dirigits pels fallers i falleres sense cap vinculació política. La gestió institucional i política, les decisions que tinguen un abast major a l’àmbit festiu de les falles i amb les que té que veure amb el programa de govern municipal i les que afecten a la ciutadania continuaran sent gestionades per l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Cultura Festiva. Tercer, la gestió ordinària de la JCF com organisme autònom municipal serà de la seua directiva. Política i festa han de tindre papers separats.
Quart, s’habilitaran en l’ambit del diàleg, mecanismes de participació per als presidents de les comissions, agrupacions i delegats de sector. Es reforçarà l’atenció directa als agents fallers en horaris suplementaris d’oficina per atendre les necessitats del col·lectiu faller. Si abans, com deia Fuset “tenien mitja hora, una vegada al mes, a l’assemblea de presidents, ara tindran totes les vesprades per atendre a les seues necessitats”.
I cinc, fomentar l’autogestió del món faller, s’anima a la convocatòria d’un congrés faller i debatre la gestió la festa, ja que en un congrés es a on les falleres i fallers han de decidir com volen ser gestionats. I es que com finalitzava la seua declaració Fuset, “les Falles seran el que vulguen els fallers”.
No es la primera vegada que un regidor de Festes de l’Ajuntament ha delegat la seua gestió a la presidència de la JCF, Enrique Real al seu mandat durant la dècada dels anys huitanta del passat segle ja ho va fer. D’esta manera l’Assemblea de Presidents d’esta mateixa nit corresponent al mes de juny ja serà dirigida pel Vicepresident 1er del màxim òrgan faller, Javier Tejero.
El president de la Interagrupació de Falles Jesús Hernández Motes, no ha volgut fer valoracions de la roda de premsa  d’esta vesprada de Fuset a l’Ajuntament i espera reunir-se amb la resta de presidents d’Agrupacions per a donar contestació. De totes maneres ha apuntat que les reivindicacions que plantejaren continuen, encara que l’Alcalde de València Joan Ribó no vaja al Palau ni es destrueixen les famoses enquestes falleres.

Fotografia: Sergio Mora